2e editie Energy Transition Congress

Op het programma voor deze tweede editie: inspirerende conferenties, constructieve debatten en ontmoetingen met experts in energietransitie.

Zaventem, 27 november 2023 - Op 11 december 2023 organiseren, Techlink, Edora en ODE in Bel.Brussels op de site van Tour & Taxis te Brussel het tweede Energy Transition Congress. ​

Na een succesvolle eerste editie in 2022, met bijna 300 deelnemers, vindt de tweede editie plaats op een speciaal moment: de COP28 is in volle gang en we staan aan de vooravond van Europese, federale en regionale verkiezingen. De tijd is rijp om de acties die zijn ondernomen te analyseren en aanbevelingen te formuleren voor het nieuwe beleid dat in 2024 zal worden gevoerd.

Daarom zal de conferentie zich richten op de vier overheidsniveaus (Europees, federaal, regionaal en lokaal), met telkens een plenaire sessie met bijdragen van experts in energietransitie, gevolgd door een debat met panelleden die dagelijks de energietransitie in praktijk brengen.

Programma

08:30 u – 09:30 u

Verwelkoming/Ontbijt

09:30 u – 09:40 u

Inleiding en verwelkoming ​ door Eric Piers (Techlink), Fawaz Al Bitar (Algemeen directeur EDORA), en Dirk Van Evercooren (Algemeen Director ODE Vlaanderen)

09:40 u – 10:55 u

Europees niveau: Is Europa een model voor België?

Europa heeft het tempo van de energietransitie de laatste jaren gestaag opgevoerd, de doelstellingen regelmatig verhoogd en het aantal regelgevende initiatieven uitgebreid. Hoe zit het met België? Hoe doet België het? Welke lessen trekt het uit de successen van onze buurlanden? ​ En welke nieuwe maatregelen heeft Europa nog voor ons in petto?

Met Naomi Chevillard (Solarpower Europe), Jozefien van Becelaere (European Heat Pump Association), Sofie Dufour (Transport & Environment), Tomas Wyns (VUB), Marine Cornelis (Next Energy Consumer) en Jean-Marc Jossart (Bioenergy Europe).

10:55 u – 11:20 u

Koffiepauze

11:20 u – 12:20 u

Federaal niveau: Welke trajecten naar een 100% hernieuwbare toekomst?

Elke lidstaat van de Europese Unie wordt geconfronteerd met tal van opties: we debatteren over kernenergie, waterstof, biomassa, elektrische mobiliteit, interconnecties,…. Toch voorspellen alle technische en economische studies over de toekomst een samenleving die tegen 2050 grotendeels zal draaien op hernieuwbare energie. Waarom gaat het beleid dan niet duidelijker in die richting? Het is een echte uitdaging om een optimaal evenwicht te bewaren tussen hernieuwbare energiebronnen en tegelijkertijd de bevoorradingszekerheid te garanderen. Wat zijn de mogelijke opties om dit evenwicht te bereiken?

Met Leonardo Meeus (Florence School of Regulation), Danielle De Vogelaere (Sia Partners), Pieter Vingerhoets (Vito/Energyville), Frédéric Dunon (Elia Tramission Belgium) en Pascal Vermeulen (Climact).


12:20 u – 13:30 u

Lunch


13:30 u – 14:45 u

Regionaal niveau: Hoe energiegemeenschappen en warmtenetten stimuleren?

Warmtenetten en energiegemeenschappen zijn voor de hand liggende oplossingen geworden voor de energietransitie, maar hun ontwikkeling op het terrein verloopt niet vlot. Wat kan er gedaan worden om deze oplossingen te standaardiseren en op grote schaal te implementeren?

Met Daphné Benzennou (Sibelga), Jan Denayer (Extraqt), Kathleen Markey (Efika Engineering CV), en Pierre Baijot (Resolia).

14:45 u – 15:15 u

Koffiepauze

15:15 u – 16:15 u

Lokaal niveau: Welke hefbomen voor lokale overheden?

Lokale overheden willen hun wijken herinrichten om ze veerkrachtiger en milieuvriendelijker te maken. En ze doen dit door hun energiebeleid duurzamer te maken. Lokale overheden zijn het eerste aanspreekpunt voor burgers en installateurs die op zoek zijn naar zekerheid en vergunningen. Hier volgt een blik op enkele lokale succesverhalen en de hefbomen waaraan nog moet worden gewerkt.

Met Ighor Van de Vyver (Stad Mechelen), Julien Lechat (Stad Charleroi), Annick Lempereur (Icedd), Frédéric Praillet (Energie Commune), en Leen Peeters (Th!nkE).

16:15 u – 17:30 u

Receptie / Netwerking


Voor meer informatie of accreditatie kunt u contact opnemen met

Sofie Lapière
PR - Techlink
M. +32 470 06 35 56
E. sofie.lapiere@techlink.be


Over Techlink

Techlink is de Belgische beroepsfederatie van fabrikanten, verdelers, installateurs en bedrijven actief op het vlak van technisch onderhoud en energiebeheer binnen het ecosysteem van multifunctionele installaties: van elektrotechniek, verlichting, beveiliging en laadinfrastructuur voor elektrische wagens, over huishoudtoestellen, verwarming, ventilatie, koeling, sanitaire installaties, energiebeheer en natuurlijk hernieuwbare energiesystemen en energieopslag.

Techlink vertegenwoordigt de belangen van meer dan 3.150 leden en vertaalt Europees, nationaal en lokaal beleid naar praktische richtlijnen voor alle spelers in het ecosysteem.

Als federatie is Techlink een van de leidende stemmen in het maatschappelijk debat over de energietransitie in België: van fossiele energiebronnen naar hybride en hernieuwbare toepassingen, energiebeheer, energieopslag en betaalbaar comfort. www.techlink.be


Over Edora

Edora is de Franstalige federatie van bedrijven die producten en diensten ontwikkelen gericht op de energietransitie. Wij verenigen economische spelers die actief zijn in de sector van hernieuwbare energie (zoals windenergie, fotovoltaïsche energie, waterkracht, biomassa, biogas, enz.) en in duurzaam energiebeheer en slimme netten. www.edora.org.


Over ODE Vlaanderen

ODE (Organisatie Duurzame Energie Vlaanderen) is de sectororganisatie voor hernieuwbare energie in Vlaanderen, die werkt aan een 100% hernieuwbaar energiesysteem. ODE verenigt meer dan 350 bedrijven, kenniscentra, universiteiten en organisaties die zich inzetten voor kennisuitwisseling, visievorming en belangenbehartiging. ODE is de belangrijkste stakeholder in hernieuwbare energie voor de betrokken overheden. ODE Vlaanderen is ook de stem van de hernieuwbare energiesector in Vlaanderen. www.ode.be.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Techlink

Techlink is de Belgische beroepsfederatie van fabrikanten, distributeurs, installateurs en bedrijven die actief zijn op het gebied van technisch onderhoud en energiebeheer binnen het Ecosysteem van de multifunctionele installaties: van elektrotechniek, verlichting, beveiliging, laadinfrastructuur voor elektrische wagens, over huishoudelijke apparaten tot verwarming, ventilatie, koeling, sanitaire installaties, energiebeheer en natuurlijk ook hernieuwbare energiesystemen en energieopslag.

Techlink verdedigt de belangen van meer dan 3.150 leden en vertaalt het beleid op Europees, nationaal en lokaal niveau in praktische guidelines voor alle spelers in het Ecosysteem.

Als federatie is Techlink een van de belangrijkste stemmen in het maatschappelijke debat over de energietransitie in België: van fossiele energiebronnen naar hybride en hernieuwbare toepassingen, energiebeheer, energieopslag en betaalbaar comfort.

Neem contact op met

J. Chantraineplantsoen 1 3070 Kortenberg

+32 2 896 96 10

press@techlink.be

www.techlink.be